Kritikken af 7-trinsskalaen har været vedholdende. Nu vil politikerne ændre karakterskalaen. Det vil gavne eleverne, mener både GL’s formand, Anders Frikke, og universitetsrektor Hanne Leth Andersen.
I undervisningsverdenen har man ventet længe på en ny karakterskala. Derfor er formanden for Gymnasieskolernes Lærerforeningen (GL), Anders Frikke, glad.
I den nye reformaftale, der indeholder den nye epx-uddannelse og en række ændringer af de nuværende gymnasiale uddannelser, er der nemlig også et afsnit om karakterskalaen. Her står der, at aftalepartierne ønsker en justering af skalaen.
Justeringen af skalaen glæder også Hanne Leth Andersen, der er rektor på Roskilde Universitet. "Der har været mange problemer med karakterskalaen, så det er enormt positivt, at man vil se på den igen," siger hun.
Hanne Leth Andersen var medlem af den ekspertgruppe, som i 2020 kom med anbefalinger til en ny karakterskala.
Hanne Leth Andersen synes blandt andet, at karakteren minus 3 er problematisk. Ifølge hende er det de færreste karaktergivere, der kan se noget positivt ved at skulle give en negativ karakter. "Minus 3 bliver et underligt symbol på, at man skulle blive dårligere af at modtage undervisning, og karakteren opfattes jo nærmest som en straf," forklarer hun.
Hanne Leth Andersen kritiserer også, at middelkarakteren 7 trækker ekstra ned for elever med et højt karaktergennemsnit.
Hun håber, at en ny karakterskala ikke udelukkende vil være målorienteret som den skala, vi har i dag. I den nuværende skala skal eleven leve op til de beskrevne mål, og de fejl eller mangler eleven har trækker ned. I stedet ser hun gerne, at en ny skala også bliver læringsorienteret, så bedømmelsen tager udgangspunkt i elevens udviklingsvej, og hvor langt eleven er nået ad denne.
Læs artikel af Ida Abildtrup, Gymnasieskolen.dk, 9. april 2025.
https://gymnasieskolen.dk/articles/karakterskalaen-skal-aendres-gl-formand-haaber-paa-et-ekstra-trin/