NYT CENTER FOR LANGUAGE GENERATION AND AI (CLAI) SER DAGENS LYS PÅ AU

AU's nye Center for Language Generation and AI (CLAI) bringer 22 forskere fra blandt andet lingvistik, kognitionsvidenskab, litteratur, filosofi og uddannelse sammen om at undersøge og udvikle automatiseret tekstgenerering. Det er en kraftfuld teknologi i rivende udvikling, der kræver, at universiteterne følger med, siger centerleder Mads Rosendahl Thomsen.

For bare et år siden var AI og kunstigt intelligente sprogmodeller ikke ligefrem et emne, der trak overskrifter eller genererede debat i frokoststuen. Men med lanceringen af ChatGPT i november sidste år kom de fleste på fornavn med teknologien, som både bekymrer og begejstrer.

På den baggrund har Aarhus Universitet taget initiativ til at oprette det nye center for kunstigt intelligente sprogmodeller, nemlig Center for Language Generation and AI (CLAI), som åbner officielt 20. september 23, men som allerede har afholdt de første seminarer. Centret er placeret på Institut for Kommunikation og Kultur og ledes af litteraturprofessor Mads Rosendahl Thomsen og viceleder Rebekah Baglini, der er lektor i lingvistik.

Mads Rosendahl Thomsen forklarer, at den kunstige intelligens inden for sprog udvikler sig hastigt. Derfor er det naturligt, at AU nu skaber et center for forskning i netop det. For at sætte konkrete tal på blev ChatGPT's brugerbase sidste år den hurtigst voksende nogensinde med over 100 millioner brugere inden for de første to måneder af sin levetid.

"For os, der har arbejdet med sprog på forskellige måder, er det tydeligt, at det her er noget, der er meget kraftfuldt og af almen interesse, og derfor er det vigtigt, at universiteter tager det op. Bag disse 'Large Language Models' ligger en masse teknologisk udvikling, hvoraf det meste er sket i USA. Men her på AU har vi også forskere, der arbejder med modellerne og udvikler på dem. Lige så vigtigt er det dog, at vi eksempelvis får de pædagogiske erfaringer med, hvad teknologien betyder for eksempelvis lingvistik, filosofi, litteratur og kreativitet," siger Mads Rosendahl Thomsen og uddyber:

"Hvis man er velbevandret i, hvordan Large Language Models teknisk fungerer, betyder det ikke, at man er velbevandret i at validere, hvad der kommer ud af modellerne. Det er ekstremt vigtigt at finde ud af, hvordan vi bedst bruger dem og forstår, hvordan de fungerer i praksis," siger han.

Læs artikel af Louis Beck Petersen, OMNIBUS, Aarhus Universitet, 11. august 2023.
https://omnibus.au.dk/arkiv/vis/artikel/nyt-ai-center-paa-au-skal-undersoege-og-udvikle-sprogmodeller