MØDE MED SPROGET UDEN FOR KLASSEVÆRELSET

I Birkerød ligger en lille cafe, som inviterer skoleelever ind til samtaler på tysk og østrigske småkager. Tysk- og fransklærer Tina Nielsen Hugary havde sin 8. klasse med. "Det giver dem en succesoplevelse med sproget", fortæller hun.

Apfelstrudel, Kaiserschmarren eller Wiener Vanillekipferl i ’Spadserepose’. Cafe Hyggestund i Birkerød giver en bid af Østrig og en mulighed for at tale tysk i hyggeligere omgivelser end klasseværelset.
Indehaveren Alexandra Palk har boet 27 år i Danmark og holder meget af det, men hun har savnet en ting – sit hjemlands Wienerkonditorier. Så da hun i 2019 arvede penge, åbnede hun Cafe Hyggestund sammen med en anden lokal Birkerødboer.

Har det relevans i folkeskolesammenhæng? Ja, for inden hun blev caféejer, underviste hun i tysk og fransk på tre forskellige folkeskoler i området, og da hun ikke har lyst til at slippe børnene, er hun begyndt at invitere klasser til tysksamtale i cafeen.

"Det er en fantastisk rørende oplevelse at se børnene i cafeen. Jeg underviser stadig ved siden af cafeen, og jeg har altid haft det sådan, at børne skal ud af klasseværelserne", siger Alexandra Palk. "Sprog må gerne opleves i naturen eller i madkundskab. Når de træder de to trin ind fra hovedgaden til cafeen, så er det 'wauw'. For de bliver så meget mere sikre og trygge, når de kommer ind i en afslappet stemning og får lov at synke ned i bløde stole og drikke heisse Schokolade", fortæller hun videre.

Alexandra Palk tænker sin cafe som en mangfoldig sprogcafe, og hun har ansatte fra mange lande, så der bliver dyrket kulturudveksling hele dagen.

Læs artikel af Pernille Eisinger i Folkeskolen.dk, 4. januar 2024.
https://www.folkeskolen.dk/fransk-rudersdal-kommune-tysk/elever-tager-til-cafe-hyggestund-for-at-tale-tysk/4750181