ER CHATGPT EN POSITIV ELLER NEGATIV UDFORDRING I UDDANNELSESSYSTEMET?

Med lanceringen af chatbotten ChatGPT, der er blevet beskrevet som 'Google på steroider', har elever nu mulighed for at generere skriftlige opgavebesvarelser på få minutter.

ChatGPT blev åbnet for offentligheden i november 2022. To uger senere svarede hver 6. af de adspurgte gymnasieelever i en undersøgelse, at de havde brugt chatbotten til at formulere i hvert fald dele af deres skriftlige afleveringer. Det skriver fagbladet Gymnasieskolen:
https://gymnasieskolen.dk/articles/hver-sjette-gymnasieelev-benytter-chatbot-til-snyd/

I et skriftlig svar oplyser ministeriet, at brugen af chatrobotter allerede er forbudt ved eksamen både i folkeskole og gymnasium som følge af reglerne om, at man ved prøverne i fremmedsprog kun må benytte internetadgangen til at tilgå materialer, man bruger i undervisningen, fx digitale ordbøger, som ikke kan opbevares lokalt.

Folkeskolen.dk undersøger om chatbotten ChatGPT kan bestå en dansk 9. klasse-prøve i skriftlig engelsk. Spoiler: Ja, uden problemer.

"Jeg er meget overrasket over, hvor god denne her opgave er. Jeg har læst den igennem flere gange for at være sikker på, at jeg ikke har overset en fejl, men det synes jeg ikke, der er".
Sådan siger Bolette Læssø Andersen om en engelsk stil, folkeskolen.dk har bedt hende læse og bedømme. Hun er lærer på Virupskolen i Aarhus, hvor hun både har 7., 8. og 9. klasse i engelsk.

Hvad Bolette ikke har fået at vide er, at den opgave hun skal bedømme, er genereret af chatbotten ChatGPT. Da hun efterfølgende orienteres herom, siger hun:

"Jeg ville selvfølgelig blive mistænksom, hvis jeg fik denne her besvarelse fra en elev, som normalt ligger omkring et 4-tal, for jeg kender jo mine elevers niveau. Men hvis det var en opgave, jeg var censor på, ville jeg ikke kunne gennemskue det. Og hvor mange elever mon laver deres almindelige afleveringer på den måde? Det er jo ikke noget, jeg kan kontrollere. "Jeg har virkelig fået øjnene op for, hvad den her Chatbot kan."

Læs artikler af journalist Stine Grynberg i Folkeskolen.dk, 23. - 24. januar 2023.
https://www.folkeskolen.dk/afgangsprover-dansk-engelsk/robot-skriver-engelsk-stil-til-topkarakter-kunstig-intelligens-er-nu-en-reel-udfordring-i-folkeskolen/4695869

https://www.folkeskolen.dk/afgangsprover-engelsk-it/engelsklaerer-snydt-af-chatbot-det-viser-hvor-vild-den-her-teknologi-er/4695227

https://www.folkeskolen.dk/afgangsprover-danskundervisning-it/dansklaerere-har-bedomt-chatbot-skriver-endnu-ikke-dansk-til-topkarakter/4695845